KVALITETNO | POVOLJNO | BESPLATNI TRANSPORT

Saveti za održavanje tepiha


Tepisi ukrašavaju naš dom i čine ga lepšim, toplijim i prijatnijim, a ujedno štite i parket. Redovno održavanje tepiha će produziti njegov životni vek, a neophodno je da u zavisnosti od vrste tepiha odradite profesionalno čiscenje.

Kako bi Vaš tepih bio dugotrajniji, neophodno je da ga redovno usisavate, jer se u njemu skupljaju mnoge bakterije ukoliko se prljavstina ne čisti. Ovu naviku treba uneti u svakodnevni zivot, jer će tako vazduh u Vašoj kući biti čistiji, a tepih dugotrajniji.

Kako bi se što manje prljavstine unosilo u kuću, ispred ulaznih vrata postavite otirač, a fleke odmah uklanjajte i ne čekajte da se skore.

Ako vunene tepihe čistite redovno, oni će duže biti kao novi, jer su veoma kvalitetni. Kada isflekate vuneni tepih, koristite blage smese da odstranite fleku, nemojte ribati, već tapkajte kako bi krpa upila sve i kako ne biste ostetili strukturu tepiha.

Shaggy ili čupavi tepisi su postali veoma popularni i mogu se naći skoro u svakom domu, jer idu uz više stilova. Oni nisu baš laki za održavanje, jer se prašina i prljavština upetljaju u rese. Vuneni čupavi tepisi moraju da se veoma pažljivo tretiraju, a sintetički čupavi tepisi su laksi za održavanje, jer imaju antibakterijska vlakna u sebi. Najviše prljavstine i bakterija će se izvući uz pomoć parnog čistača, jer on prolazi duboko u pore tepiha.

Persijski tepisi su visoko kvalitetni i dugotrajni, pa ih mogu koristiti više generacija jedne porodice. Sve stvari koje smo gore naveli se podrazumevaju i za održavanje persijskog tepiha, a povremeno je potrebno očistiti i donju stranu, kako bi se uklonila nečistoća. Najbolje čiscenje je običnom metlom, jer će se tako njegova dugotrajnost sačuvati i neće doći do oštećenja.